flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Процесуальні наслідки у випадку відсутності у заявника електронного кабінету.

23 жовтня 2023, 09:23

Нагадуємо, що 18 жовтня 2023 року вводиться в дію Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» від  29 червня 2023 року № 3200-IX.

В обов’язковому порядку реєструють свої електронні кабінети в ЄСІТС:

  • адвокати,
  • нотаріуси,
  • державні та приватні виконавці,
  • арбітражні керуючі,
  • судові експерти,
  • органи державної влади інші державні органи,
  • органи місцевого самоврядування,
  • інші юридичні особи.

Саме з цієї дати суди зможуть застосовувати негативні процесуальні наслідки у випадку недотримання вимог закону.

Так, якщо судом буде встановлено, що позовну заяву подано особою, яка зобов’язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху (ч.1 ст. 185 ЦПК України). При цьому суд повідомляє особу про необхідність зареєструвати електронний кабінет.

Якщо така особа зареєструвала електронний кабінет у строк, встановлений судом, така позовна заява вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу про відкриття провадження у справі.

Якщо ж особа не зареєструвала електронний кабінет у строк, встановлений судом, то її заява вважається неподаною і повертається особі.

Суд повертає заяву про забезпечення позову (ч. 10 ст. 153 ЦПК України), заяву (клопотання, заперечення) (ч. 4 ст. 183 ЦПК України), заявнику без розгляду у разі, якщо вона подана особою, яка зобов’язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

        Суд відмовляє у видачі судового наказу, якщо заяву подано особою, яка зобов’язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його (п. 2-1 ч. 1 ст. 165 ЦПК України).

Звертаємо увагу, що процесуальні наслідки, передбачені вище, у разі звернення до суду з документом особи, яка зобов’язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат (ч. 6 ст. 14 ЦПК України).

Суд направляє судові рішення, судові повістки, судові повістки - повідомлення та інші процесуальні документи учасникам судового процесу до їхніх електронних кабінетів.

Днем вручення судової повістки, зокрема, буде день отримання судом повідомлення про доставлення судової повістки до електронного кабінету особи (ч. 8 ст. 128 ЦПК України).

Оформлення і видача виконавчих документів здійснюються судом, який ухвалив відповідне рішення, в паперовій або електронній формі за допомогою ЄСІТС або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами.

Справи у судах першої, апеляційної та касаційної інстанцій, провадження у яких відкрито до набрання чинності Законом № 3200-IX, розглядаються за правилами, що діють після введення його в дію.

Уточнюємо, що офіційні електронні адреси, зареєстровані до набрання чинності Законом № 3200-IX,  вважаються електронними кабінетами і використовуються судом, учасниками справи за правилами та в порядку, що діють після введення в дію цього закону.

Зареєструвати електронний кабінет в ЄСІТС можна за посиланням https://id.court.gov.ua.

Перевірити наявність електронного кабінету у користувача можна за посиланням: https://is.gd/64iqVf 

 

 

Суддя-спікер  

Самбірського міськрайонного суду

Львівської області                                                                                                                       Бікезіна О.